Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 100€ σε όλη την ελλαδα!

0,00  0

Καλάθι

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Συνεχίστε τις αγορές
0,00  0

Καλάθι

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Συνεχίστε τις αγορές

Πιπεριά: Συμβουλές καλλιέργειας

Η πιπεριά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και εύκολα στην καλλιέργεια λαχανικά στον κήπο.Ανήκει στο γένος Capsicum και καλλιεργείται τουλάχιστον τα τελευταία 5.000 χρόνια! Με πολυάριθμες ποικιλίες και επίπεδα καυστικότητας, από γλυκιά έως σοβαρά καυτερή, είναι ένα λαχανικό με μεγάλη μαγειρική χρήση. Γεμάτη με πολλά οφέλη για την υγεία, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά. Αν είστε λάτρεις των πιπεριών και σκοπεύετε να τις καλλιεργήσετε στον κήπο σας, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια βασικά βήματα για να τις φροντίσετε σωστά.

Επιλογή Ποικιλίας: Οι ποικιλίες της πιπεριάς είναι πολλές και έτσι είναι σημαντικό να επιλέξετε μια που ταιριάζει στην περιοχή σας και στις ανάγκες σας. Οι πιο δημοφιλείς τύποι πιπεριάς περιλαμβάνουν την κόκκινη πιπεριά, την πράσινη πιπεριά, την κίτρινη πιπεριά και την πιπεριά jalapeno.

Φύτευση: Τα σπορόφυτα πιπεριάς μπορούν να τοποθετηθόυν εξωτερικά μετά τα τελευταία κρύα της άνοιξης. Αναπτύσσονται καλά σε υπερυψωμένα κρεβάτια, γλάστρες και κήπους. Καθώς έχουν μικρή ανάπτυξη, θα χρειαστούν στρογγυλή γλάστρα, σχετικά μικρής διαμέτρου 25-30 εκατοστά. Στο έδαφος φυτέψτε τα σε απόσταση 30-50 εκ. μεταξύ τους σε ένα ηλιόλουστο, καλά στραγγιζόμενο σημείο. Τα φυτά πιπεριάς χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 ώρες άμεσου ηλιακού φωτός την ημέρα.

Υπόστρωμα καλλιέργειας και μεταφύτευση: Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, καλά στραγγιζόμενο και εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά ή ανακατεύουμε τύρφη με καλά χωνεμένη κοπριά-κομπόστ και αρκετό περλίτη σε αναλογία όγκου 2:1:1. Η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα μπορεί να γίνει όταν το φυτό δεν παράγει καρπούς και βρίσκεται ακόμα στην φάση ανάπτυξης του.

Πότισμα: Η πιπεριά χρειάζεται πότισμα δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την θερμή περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά την περίοδο της άνθισης, γιατί μπορεί να έχουμε πτώση των ανθέων.

Λίπανση: Ως καρποφόρο φυτο, είναι απαραίτητη η λίπανση με πλήρες οργανικό λίπασμα πλούσιο σε ασβέστιο (CaCo3) κάθε μήνα. Έτσι καταπολεμούνται οι τροφοπενίες και έχουμε υγιείς καρπούς. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρυσταλλικό λίπασμα, κομποστ ή να αναμείξουμε ένα λίπασμα συνεχούς αποδέσμευσης στο έδαφος κατά τη φύτευση. Χρήση βιολογικών σκευασμάτων όπως εκχύλισμα φυτών ή λίπασμα αμινοξέων είναι σημαντική για την υγεία του ριζικού συστήματος και τη ποιότητα της πιπεριάς.

Κλάδεμα: Για μια θαμνώδη πιπεριά, γεμάτη πλευρικούς βλαστούς οι οποίοι παράγουν καρπό, αποκόπτουμε το κορυφαίο τμήμα του βλαστού. Έτσι αυξάνουμε την βλαστική ανάπτυξη της πιπεριάς, ενισχύουμε την παραγωγή καρπών και παράλληλα μπορούμε να φροντίσουμε πιο εύκολα το φυτό.

Συγκομηδή: Χρησιμοποιήστε ψαλίδι κλαδέματος ή κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε τις πιπεριές από τα φυτά, αφήνοντας το κοτσάνι κολλημένο. Το τράβηγμα της πιπεριάς με το χέρι μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο ολόκληρων κλαδιών. Ξεπλύνετε τις μαζεμένες πιπεριές με νερό, στεγνώστε τις και στη συνέχεια φυλάξτε τις στο ψυγείο σας.

Ασθένειες: Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της πιπεριάς, όπως το ωίδιο, μπορούμε να σκονίσουμε με θειοχαλκίνη. Χώμα το οποίο δεν στραγγίζει σωστά μπορεί να επιφέρει βακτηριακές λοιμώξεις στη ρίζα προκαλλόντας σαπίσματα και μαραμένα φύλλα.

Παράσιτα: Τα φυτά που φαίνονται αδύναμα και μαραμένα μπορεί να έχουν μολυνθεί με ιούς, οι οποίοι μεταδίδονται από αφίδες και άλλα μικρά έντομα. Τα έντομα παρασιτοφορούν απο τη πιπεριά καταστρέφοντας τα φύλλα και αφήνοντας πίσω κολλώδες υπόλειμμα. Γι’αυτό ψεκάζουμε προληπτικά κάθε εβδομάδα, εντομοκτόνο επαφής ή κάποιο βιολογικό διάλυμα. Οι αφυδατωμένες πιπεριές μπορεί να ενοχλούνται και από νηματώδεις ρίζες.

Πολλοί νέοι κηπουροί αρχίζουν να αναρωτιούνται κάποια στιγμή αν οι πιπεριές τους θα αποκτήσουν ποτέ το χρώμα που φαίνεται στην ετικέτα του φυτού. Εάν το ώριμο χρώμα της ποικιλίας πιπεριάς που φυτέψατε είναι κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή μοβ, κάντε υπομονή. Οι καρποί συχνά χρειάζονται λίγο χρόνο για να αλλάξουν από πράσινο στο τελικό τους χρώμα, αλλά η γεύση θα αξίζει την αναμονή!
Οι μαζεμένες πιπεριές που μόλις άρχισαν να αλλάζουν χρώμα θα συνεχίσουν συχνά να ωριμάζουν όταν διατηρούνται σε ζεστό δωμάτιο σε εσωτερικό χώρο για έως και 3 ημέρες.

Η καλλιέργεια της πιπεριάς μπορεί να διατηρηθεί και δεύτερη χρονιά σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Στα τέλη του χειμώνα, μετά την ολοκλήρωση της καρποφορίας της πρώτης χρονιάς, κλαδεύουμε χαμηλά την πιπεριά, για να δώσει ξανά βλάστηση και μια δεύτερη πρώιμη παραγωγή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER ΜΑΣ
ΓΙΑ ΝΕΑ & ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ!
© 2024 Fytopolio.gr | All rights reserved

Created & Powered by Dimitris Kaklamanis

Φιλτράρισμα με τιμή
Κατηγορία
Μάρκα
Χωρητικότητα
Τύπος μηχανής
Μέγεθος
Μήκος
Τύπος εργαλείου